Om

Karakteristisk design, styling och bild

Vilt färgstarka kreatören Mia Berg – ett självklart val om du vill ha ett unikt stiluttryck på riktigt!

Designer, inredare, modestylist, fotograf, eventarrangör, utbildare, föreläsare … Listan kan göras lång!

Med basen i Skåne, har jag sedan 80-talet (och eg ännu tidigare …), designat, fotograferat och stylat med en bakgrund som sömmerska inom brud- och bal. Jag har stylat privatpersoner som företag – inom både mode och inredning. Jag arrangerar events, modevisningar och mässor, undervisat i mode/design, föreläst i modehistoria från gymnasiet till högskola och släppt en bok om personlig stil – det allra mesta i egen regi. Jag har varit medgrundare till både en liten syfabrik i Lund samt en innovation inom modebranschen. Ja, just det – under en tid drev jag även en ideell förening för vårdskadade, efter ett tufft missöde som drabbade mig på akuten i Malmö.

Och jag räddar ödehus! Just nu är jag engagerad i ett projekt för just ödehus, där vi arrangerar events med roliga och lärorika föreläsningar för alla med ett intresse i att bevara en levande landsbygd och samtidigt göra en insats för vårt svenska kulturarv – oavsett om du är nybörjare eller van renoverare.

Som fotograf är min bildstil enkel och rak – precis som jag själv. Inga onödiga krusiduller eller sjåpiga poser och konstlade uppställningar. När jag träffar nya människor, eller miljöer, får jag ofta visioner om vilka bilder jag vill ta, baserat på vilka människorna och/eller miljöerna är. Självklart diskuterar vi upplägget och jag är alltid öppen för era idéer! Bäst är när porträtt tas på en plats som rimmar väl med vilka just ni är. En plats som ger genklang hos er, där ni känner er tillfreds.

Under en bröllopsplåtning eller ett event till exempel, händer det att jag smyger iväg en stund och tar en del miljöbilder från platsen. Dessa är det också viktigt att ha med sig i minnet. Hur såg det ut runtomkring? Doftade det sommaräng eller var luften krispigt vit? Det går att fånga i bild.

Det händer ibland att jag också bara helt prestigelöst plåtar med mobilen, kanske för att snabbt och lätt kunna posta en sjysst bild på Insta. Känslan i bilden är för mig alltid det viktigaste. För inte ens den senaste, dyraste och flashigaste utrustningen kan kompensera ett surt öga …😀

Min absoluta styrka är just ögat – jag ser alla detaljer och annorlunda vinklar. Retuschering av utseenden görs ”aldrig” av princip, men däremot redigeras alla bilder som behövs för ljus/färg. Ibland förstärker jag men tonar sällan ner. Väldigt svag för grovkorniga bilder i svartvitt. Jag leker ofta med i-och-ur-fokus för att skapa dynamik, mystik och spänning, och vill gärna ha rörelse i bilderna. Är det något jag verkligen avskyr så är det platta och stela bilder. Likväl som platt, stel design …

Och ska jag vara ärlig, så klappar mitt hjärta alltid lite extra för vintage – det är något visst med gamla tider – saker, kläder, gamla kåkar som varit älskade av någon för längesen.

Du kan se ett urval exempelbilder på allt från bröllop och porträtt till inredning/mode och resereportage under ”Portfolio” – hör av dig om du gillar vad du ser!

Så här har några tyckt om att bli plåtade av Mia:

Elin & Karl, brudpar

”Mia sydde min fina och annorlunda brudklänning i rent, oblekt linne med gamla fina knypplade spetsar på. Vi ville ha ett retro-bröllop på vår släktgård och vår outfit skulle spegla gamla svunna tider. Mia stylade även min man, band min brudbukett och tog bröllopsfotona, för att allt skulle hänga ihop. Vi kunde inte vara mer nöjda!”

Anne Ekstrand, samtalsterapeut (porträttfoto)

”MIA DAMN! Bilderna är superfina! Ingen har någonsin tagit så fina bilder på mig! Jag var helt trygg med dig! Nu vill jag lägga in bilder på direkten på min websida.”

Så här ser jag själv ut ibland:

Jag i farfars 30-tals Borsalino!